Svensk musik

DJ:s har det senaste dominerat svensk musik

Svensk musik, eller ”det stora musikundret” som den på senare tid har kommit att kallas i folkmun, har länge varit populär och efterfrågad utomlands. Faktum är att Sverige i en undersökning 2014 ansågs stått bakom flest superhits i världen räknat per capita. På åttio- och nittiotalet hade Sverige stora framgångar i utlandet med band som Roxette, Blue Swede (med Björn Skifs i täten) och Ace of Base. Sedan dess har succén med svensk musik fortsatt och nu i modern tid ser amerikanarna på Sverige med tillförlit och tro att vi ska fortsätta leverera de låtar de så gärna spelar på radio och klubbar.

Svensk musik – olika genres

Men det är inte bara popmusik som har slagit utomlands när det gäller svensk musik. En av de genrer som går starkast på den amerikanska scenen är hårdrocken, och det är verkligen en genre som vi svenskar kan. På nittiotalet och även under 2000-talet var Sverige, och kanske framför allt Göteborg, en av världens största musikexporter när det kommer till death metal. Denna lite tyngre och mörkare version av hårdrock representerades då av band som In Flames, At the Gates och Dark Tranquility.

Dessutom kunde vi svenskar stolt berätta för våra utländska vänner att band som Entombed, Amon Amarth och Opeth tillhörde de artister svensk musik erbjöd. Idag är det dock Ghost som dominerar tidigare nämnda genre. Detta band, som ännu inte gått utt med sina verkliga identiteter, uppträder utklädda till överstepräster och smådjävlar och vann en Grammy för bästa hårdrock förra året. Ghost B.C., som bildades i Linköping 2008, spelar en melodisk form av black metal som blandar influenser från sextio- och sjuttiotalsmusik med mörka närmast sataniska texter. Med detta koncept har de nått stor framgång utomlands de senaste åren.

Svenska låtskrivare också uppskattade

Vi har också några av världens mest anlitade låtskrivare på den svenska musikscenen. Utan svensk musik hade världen fått vara utan låtar som ‘Baby One More Time’ framförd av Britney Spears, Katy Perrys ‘I Kissed A Girl’ och ‘Poker Face’ med Lady Gaga. För att bara nämna några. Till de allra mest kända namnen bland dessa låtskrivare finner vi Max Martin, Redone och Andreas Carlsson. Män som fortsätter att leverera världshits till alla stora sångare, sångerskor och band världen över. Många artister spelar även in sina skivor i våra studios, som även de är världskända.

Inom svensk musik på senare år, 2010 och framåt, finner vi även ett stort popunder som fortsätter att dominera listor och radiostationer i USA, England och på alla stora turistorter i Europa. Bara under dessa år har vårt, ändå ganska lilla, land kommit fram med artister som DJ:n Avicii, Icona Pop, Swedish House Maffia och Robyn. Den sistnämnda har visserligen varit stor ända sedan nittiotalet, men fortsätter att dominera sin genre på scener runt om i världen. Dessutom har vi flera på G att ta det stora steget, till exempel Zara Larsson som av många ses som nästa stora stjärna.

Världsdominerande även fortsättningsvis

Så om svensk musik kommer fortsätta producera lika många stora artister som vi gjort de senaste åren, samtidigt som våra låtskrivare fortsätter att mata ut hits i stora högar har vi garanterat en ljus framtid att se fram emot. En framtid där vi kanske inte bara står för flest hits sett per capita utan även jagar ikapp det antal hits som de större länderna på marknaden, som Storbritannien, Australien och USA, producerar varje år. Detta görs genom att Sverige står bakom och supportar alla de band och artister som försöker slå utomlands på samma sätt som vi alltid har gjort, för svensk musik är något att vara stolt över.