Spotify, Apple Music och Tidal

Apple music har ett stort musikutbud.

Apple Music lanserades i juni 2015 i 100 olika länder. Det är en musiktjänst där man kan prenumerera och bli medlem för att få tillgång till ett nästintill obegränsat musikbibliotek och även till annat eftersom i tjänsten ingår även radioprogram och serier. Apple Music fungerar på samma sätt som Spotify som startade år 2006 av två svenskar. Idag konkurrerar de två musiktjänsterna med varandra. När det gäller tillgång till flesta låtarna så har Apples musiktjänst fler låtar än Spotify. Apples musiktjänst har 40 miljoner låtar för användarna att ha tillgång till mot Spotifys 30 miljoner. Dessa två musiktjänster är de två ledande i världen tack vare deras musikbibliotek.

Apple music och historik

Företaget Apple började med att ge världen Ipod och Itunes som var kända för att revolutionera marknaden för den digitala musiken. Steve Jobs var, under tiden som han ledde företaget, emot tanken på att ha en musiktjänst där man blev medlem och prenumererade på tjänsten för att få tillgång till musik. Apple Music lanserades dock i juni 2015 på Apples internationella konferens där man visade nyutvecklade produkter från deras sortiment. Man ansåg efter lanseringen att denna musiktjänst var ett steg i rätt riktning som skulle sätta Apples musik på förstaplatsen igen när det gäller att ge människor tillgång till musik även genom olika forum såsom till exempel deras tjänst Connect.

Apple music erbjuder nya medlemmar en gratis tremånadersperiod där de kan testa sortimentet och tjänsten. Användarna har förutom sitt musikbibliotek också tillgång till annat i sitt Itunes-bibliotek med podcasts och serier. I Itunesbiblioteket kan man även spara sin egen musik som man till exempel har överfört från egna CD-skivor. Dessa kan man integrera med det stora utbudet som kommer från Apples musiktjänst. Förutom detta får man en radiostation som sänder dygnet runt och låtlistor som är anpassade efter användaren. I tjänsten kan man även ladda ner sina låtar för att kunna lyssna på dem offline, för de tillfällen när man inte vill använda sig av internetanvändning.

Apple music och andra produkter

Man kan använda musiktjänsten ihop med många andra av Apples produkter och tjänster. Om man har en Apple Watch kan man parkoppla den till en Iphone. När man väl har synkat klockan till telefonen, kan man lyssna på musiken utan att ha telefonen i närheten. Förutom att använda klockan till de vanliga funktionerna, som att se datum och tid, kan man även använda den som pulsmätare. Något som är bra vid motion där man eventuellt också vill lyssna till låtar från sitt musikbibliotek. Eftersom Apple music finns i ditt ITunes, finns musik och annat tillgängligt på alla dina enheter, oavsett om det är telefon, dator, Ipad eller klocka.

Om man vill ladda ner egen musik till musikbiblioteket, ger Apple obegränsad tillgång och utrymme för medlemmar. Detta betyder att om man har mycket musik som man vill överföra och ladda ner, kan man göra det så länge det ryms på den enheten som man använder. Man kan även använda Siri som hjälp med att spela låtar från biblioteket. Det är bara att fråga så letar Siri fram det som efterfrågas. Apple music går också att använda som musiktjänst när man kör bil, så länge som bilen är utrustad med CarPlay. Det går också att använda Apple music fastän man inte har en Iphone. Nu fungerar även musiktjänsten på en Android. Man laddar ner appen från Google Play och kan därefter använda tjänsten precis som på en Apple-produkt när man har valt vilket medlemskap man vill ha.

Apple music ger valfrihet

Apple music lanserades 2015 då tidigare företagsledare var emot tanken på att ha en betaltjänst där man prenumererar varje månad för att få tillgång till musik och annat. Apple music erbjuder en pröva-på-period på 90 dagar då man kan testa tjänsten innan man börjar att betala för den. Spotify och Apples musiktjänst är de två största i världen med 30 respektive 40 miljoner låtar i sina musikbibliotek. Apple erbjuder också sina medlemmar att nyttja biblioteket för egen musik som man har laddat ner och som man kan integrera med den musik som företaget har. Tekniken går framåt med stadiga steg och fler och fler produkter kan parkopplas och användas med Apples musiktjänst och säkerligen ännu fler i framtiden.