Legender från 60-talet

Tycker du om att lyssna på musik? Sitta ner i soffan, slå på stereon och höra tonerna från din favoritartist. Det finns många legender inom musikbranschen, allt från den klassiska musikens kompositörer till dagens stjärnor. På 60-talet hände mycket på den musikaliska fronten och olika genrer började växa fram. På konserter runt om i världen svimmade åhörarna och fick bäras ut från publikhavet. Många av den tidens artister räknas som legender idag. Deras låtar spelas fortfarande i olika media och de drar fulla hus på stora arenor när de uppträder. I texten nedan kan du läsa om några av dem.

Legender inom rockmusiken

Legender som hyllas

Efter att rockmusiken närmast varit bannlyst i slutet på 50-talet bröt den nu ny mark runt om i världen. I USA letade demonproducenten Phil Spector nya talanger och gjorde succé med grupper som The Crystals och The Ronettes. Här spelades legender som Marvin Gaye och Stevie Wonder på listorna. När Stevie Wonder var 12 år släppte han sin första singel som har följts av en mängd skivor. 1999 mottog han Polarpriset för sin stora betydelse inom musiken. The Shadows var en brittisk grupp som nästan endast spelade instrumentalt. Gitarrerna hade en framträdande roll och deras låt ”Apache” blev en stor hit.

När man pratar om legender på 60-talet kan man nog konstatera att medlemmarna i The Beatles tillhör de främsta. Deras historia började i Liverpool där samtliga medlemmar var födda. The Beatles anses som ett av tidernas mest framgångsrika kommersiella band. De har sålt mer än 1,3 miljarder skivor. Deras första LP gavs ut 1963 och innehöll låtar som Love Me Do och Twist and Shout. 1970 gick bandmedlemmarna skilda vägar och skapade sig då solokarriärer med framgång. Jimi Hendrix speciella gitarrspel kom att betyda mycket för utvecklingen inom rockmusiken. Med sin annorlunda gitarrtekning på elgitarr lade han här grunderna till det som skulle bli hårdrock.

Levande legender från 60-talet

Pink Floyd bildades i mitten på 60-talet i England och hade stora framgångar världen över. Deras musik var uppbyggd av otydliga gitarriff och många solon och ingick i den psykedeliska genren. 1996 valdes Pink Floyd in i Rock and Roll Hall of Fame. The Rolling Stones som egentligen var legender inom rocken gjorde även de en skiva i denna stil. Protestsångerna fick sitt genombrott under detta årtionde och Bob Dylan var en av förgrundsgestalterna. Hans texter var ofta politiska och samhällskritiska. Hans ”Blowin’ in the Wind” blev ledmotiv till den amerikanska medborgarrättsrörelsen. 2016 fick Dylan Nobelpriset i litteratur för sina poetiska texter.

Det finns även kvinnliga legender som betytt mycket för 60-tals musiken. Aretha Franklin är en av de största sångerskorna inom soulmusiken och var den första kvinnan som valdes in i Rock and Roll Hall of Fame. Med låtar som Respect och (You Make Me Feel Like) A Natural Woman slog hon igenom även utanför USA. Marianne Faithful föddes i London 1946 och gjorde sig ett namn inom musiken med sin hesa röst. Ett samarbete med Mick Jagger och Keith Richards resulterade i låten As Tears Go By vilken blev hennes stora genombrott.

Musiken som lever vidare

Vi har alla hört deras låtar på radion, tv och i filmer. De har blivit legender genom sin förmåga att trollbinda sin publik med poetiska texter, exceptionella spelstil och speciella röster. Även om deras låtar är över 50 år gamla håller de än idag och nya variationer på dem spelas in av dagens artister. Deras musik kommer att finnas kvar som ett arv till kommande generationer och inspirera nya talanger till att våga sig ut i musikbranschen. Namn som Tom Jones, Johnny Cash, Elvis Presley och Barbra Streisand kommer alltid att få ha sin sida i våra historieböcker. Vem som kommer att bli morgondagens legender vet vi inget om idag, men de finns därute någonstans.